Ubezpieczenie restauracji
Dlaczego warto kupić ubezpieczenie restauracji w LINK4?
Skup się na serwowaniu pysznego jedzenia – ubezpieczenie restauracji zapewni spokój ducha w innych obszarach
Opracowanie menu, kontrolowanie stanu produktów spożywczych czy przygotowywanie posiłków zajmą Ci mniej czasu, jeśli skupisz się na tym, zamiast zamartwiać się hipotetycznymi problemami. Kup ubezpieczenie dla lokalu gastronomicznego i skup się na codziennych obowiązkach. Gdy wystąpi jakaś szkoda, możesz liczyć na wsparcie LINK4.
W pakiecie z ubezpieczeniem restauracji dostaniesz od nas
- OC restauracji
Zapewnij sobie ochronę od finansowych skutków szkód osobowych i rzeczowych wyrządzonych osobom trzecim. Jeśli dojdzie do takiego zdarzenia, odszkodowanie może wypłacić LINK4, a nie Twoja firma.
- Ubezpieczenie mienia lokalu gastronomicznego
Wyposażenie lokalu gastronomicznego nie jest tanie, bo w grę wchodzą nie tylko stoliki i dekoracje w części dla klientów, ale także profesjonalny sprzęt kuchenny. Straty finansowe wynikające z uszkodzenia, zniszczenia lub utraty mienia będą mniej dotkliwe, jeśli otrzymasz należne odszkodowanie.
- Dodatkowe klauzule dla restauratorów
Zadbaj o swoje poczucie bezpieczeństwa pod wieloma względami. Do wyboru masz dodatkowe klauzule, np. ubezpieczenie OC pracodawcy czy OC dla podmiotów prowadzących punkty gastronomiczne.
Rozszerz Pakiet o dodatkowe opcje
Najczęściej zadawane pytania.
Jakie dodatkowe klauzule są przydatne, gdy kupujesz ubezpieczenie dla lokalu gastronomicznego?
Jako osoba serwująca osobom trzecim jedzenie, odpowiadasz za to, jeśli jego zjedzenie zakończy się zatruciem pokarmowym. . W pokryciu finansowych skutków takich szkód może pomóc dodatkowa klauzula OC dla podmiotów prowadzących punkty gastronomiczne. Jeśli zatrudniasz jakichś pracowników, rozważ również zakup klauzuli ubezpieczenia OC pracodawcy, która okaże się nieocenionym wsparciem, jeśli w Twoim lokalu dojdzie do wypadku przy pracy, w którym zostaną poszkodowani pracownicy.
Czy trzeba mieć ubezpieczenie dla lokalu gastronomicznego?
Nie. Polskie prawo nie nakłada obowiązku zakupu tego produktu na osoby działające w branży HoReCa. Nie ma tu znaczenia, czy prowadzisz elegancką restaurację, lodziarnię. Możesz założyć i prowadzić działalność gospodarczą w tym sektorze, nie mając żadnych produktów ubezpieczeniowych. Pamiętaj tylko, że jeśli wystąpi jakaś szkoda osobowa lub rzeczowa, będziesz za nią odpowiadać samodzielnie. To z kolei oznacza konieczność wypłacenia poszkodowanym należnego odszkodowania z własnej kieszeni.
Zakup ubezpieczenie nie zwalnia Cię z odpowiedzialności za szkody. Oznacza jednak, że ich finansowe skutki poniesie LINK4 – do wysokości sumy ubezpieczenia, którą ustalasz samodzielnie na podstawie indywidualnych potrzeb w tym zakresie. Jeśli ten limit będzie odpowiednio wysoki, unikniesz dopłacania z firmowego budżetu nawet przy kilku zdarzeniach w ciągu roku.
Co jest ważniejsze, gdy wybierasz ubezpieczenie restauracji: cena czy zakres ochrony?
Chociaż wysokość składki to niezwykle istotny aspekt, spokój ducha zapewni Ci tylko to ubezpieczenie firmowe, które jest jak najlepiej dopasowane do Twoich indywidualnych potrzeb. To na nich należy się zatem skupić przy wyborze. Zastanów się nad tym, jakie produkty są według Ciebie niezbędne, a z jakich możesz zrezygnować, jeśli to pomoże w obniżeniu składki do przystępnego poziomu.
W LINK4 masz do dyspozycji na tyle elastyczną ofertę, że bez problemu znajdziesz rozwiązanie stanowiące kompromis między zakresem ochrony ubezpieczeniowej a kwotą do zapłaty. Zapoznaj się z dostępnymi produktami i limitami dla nich, a następnie sprawdź, ile przyjdzie Ci zapłacić za wybrane ubezpieczenie dla lokalu gastronomicznego.
Czy ubezpieczenie restauracji zadziała, gdy klienci zatrują się jedzeniem?
Tak, o ile kupisz ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej oraz dodatkową klauzulę ubezpieczenia OC dla podmiotów prowadzących punkty gastronomiczne. Te dwa produkty działają komplementarnie i zapewniają odszkodowanie w takiej sytuacji, gdy któryś z klientów dozna zatrucia pokarmowego po zjedzeniu w Twojej restauracji.